sobota 19. září 2009

Hudba je lék, hudba je cesta

Také se Vám občas stane, že zaslechnete úryvek písničky, který Vás v myšlenkách a pocitech přenese zpátky do dětství, na příjemnou dovolenou loni v létě atd...Hudba může pomoci rozpouštět těžké zážitky, může odblokovat věci které se v nás "zasekli a nemůžou ven"...což je pro nás ,rodiče nedonošených dětí důležitý moment.
Pro naše děti však může hudba mít kromě terapeutických účinků také další kladné stránky, děti se mohou prostřednictvím hudby učit a rozvíjet se. Zde je úryvek rozhovoru s muzikoterapeutem V.Jelenem:
Vladimíre, prosím Tvá osobní definice muzikoterapie?
Muzikoterapie je pro mě způsob, jak nenásilně, pomocí zvuku a hudby, rozvíjet v dětech schopnosti, které jsou jinou formou nedostupné nebo by zůstaly skryté. Rytmus, melodie, hudební i nehudební zvuky, aktivní zapojení dítěte do vytváření hudby, hra na tělo, tanec…, ale především radost a zaujetí dítěte pro toto muzicírování – to vše využívám k tomu, aby se mi děti otevřely a já mohl nenásilně rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti.
Více najdete na:
http://www.dobromysl.cz/scripts/detail.php?id=1245

Pokud Vás hudba jako terapie oslovila, přijďte se podívat na přednášku spojenou s oslavou celoevropského dne předčasně narozených dětí, 18.listopadu ve Faustově domě, Praha. O muzikoterapii zde budou dvě přednášky- o vlivu hudby na děti v inkubátoru Vám poví Mgr.J.Kantor, a o škále možností muzikoterapie Mgr.M.Lipsky, předseda České asociace muzikoterapeutů.
Nejen dotek pomocí masáže, ale i hudba je přímá zkratka k srdci a duši! Nezapomínejte na to, když zvažujete různé možnosti rehabilitace či terapie pro Vaše předčasně narozené drobky.

Žádné komentáře:

Okomentovat