pátek 25. června 2010

Nedonošených dětí je víc, jenže přístrojů k péči ne

Po větší podpoře péče o nedonošené děti a po její lepší koordinaci volá nová studie evropského sdružení EFCNI. To zastupuje rodiče předčasně narozených dětí a zdravotníky zaměřené na tuto oblast. „Ve většině zemí je přístup ke koncepci novorozenecké péče roztříštěný a nekoordinovaný,“ tvrdí sdružení.
Studie dala Česku i ostatním státům několik základních doporučení. Mimo jiné mají prosazovat špičkové standardy prevence předčasných porodů, ale i dlouhodobé péče o nedonošené děti.
Podíl předčasně narozených dětí roste všude v Evropě. Ze sledovaných 13 zemí je v současnosti nejnižší ve Švédsku a Francii -6,3 procenta narozených dětí, naopak nejvyšší v Rakousku - 11,4 procenta. V Česku je tento podíl mírně nad průměrem: 7,6 procenta narozených dětí přijde na svět s nízkou porodní hmotností.
I když význam péče o nedonošené děti roste, pouze ve třech sledovaných zemích vznikly oficiální národní koncepce nebo programy zlepšení kvality v této oblasti. Těmi zeměmi jsou Portugalsko, Švédsko a Velká Británie.
Chybí odborníci, ale třeba i 100 inkubátorů. Na podstatě potíží péče o nedonošené děti v Česku se shodují odborníci z celé republiky. Je tak jednoduchá, že jí porozumí každý školák znalý trojčlenky. Na konci devadesátých let se dostala republika v péči o předčasně narozené děti na světovou špičku, a to s určitým počtem přístrojů, specializovaných pracovišť a odborníků.
Tento počet zůstal prakticky stejný, i když dětí, jež tuto péči potřebují, výrazně přibylo. Péče proto nemůže být dlouhodobě stejně dobrá. Podle odborníků chybí například sto inkubátorů.
Část studie, která se věnuje České republice, uvádí ještě jeden problém. „Odborníci požadují další finanční podporu a rozšíření dlouhodobé péče, aby bylo možné zjistit a léčit komplikace, které se mohou objevit v pozdějším dětském věku,“ píše se v dokumentu.
Ministerstvo zdravotnictví dosud kritiku podmínek péče o nedonošené děti odmítá. „Ta péče rozhodně není v ohrožení, pravidelně se tam investují velké finanční prostředky,“ řekl před týdnem v České televizi mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň.
zdroj ZDN.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat