středa 2. února 2011

Lékaři zachraňující naše děti si útoky nezaslouží...

Jsme rodičovská organizace, která sdružuje rodiče, kterým se předčasně narodilo děťátko. Všichni jsme prošli zkušeností předčasného porodu, a denně viděli lékaře-neonatology, ale také zdravotní sestry, pečovat o naše děti v inkubátorech. Viděli jsme, jak se této práci věnují s veškerým nasazením, zaujetím a láskou ke své profesi. Viděli jsme je bojovat o životy našich dětí, a viděli jsme jejich bezmoc a bolest v případě, že děti svůj boj prohrály.

Nevěříme tomu, že lékaři by dokázali odejít lehkomyslně od svých inkubátorů. Tento obor- intenzivní péči o předčasně narozené děti, budovali více než 15 let a dovedli ji na špičkovou úroveň. V ostatních postkomunistických zemích se něco takového nepovedlo. Proč? Nebylo tam dostatek nadšených a zapálených lidí, kteří by byli ochotni dát své profesi mnohem více než ostatní. Proč nyní musí namísto ocenění slyšet slova znevažující jejich práci a snahu?



V loňském roce jsme se opakovaně, společně s neonatology, snažili ukázat veřejnosti i zodpovědnými institucím, že intenzivní péče o předčasně narozené děti je trvale finančně podhodnocena. Bohužel bez odezvy. Prohlášení ČNeos ze dne 21.ledna 2011 vnímáme nikoliv jako útok a vydírání, ale jen jako další v řadě upozornění na neutěšený stav, v tomto případě již na stav kritický.

Odkazy na tiskové konference z dubna loňského roku najdete zde: https://docs.google.com/document/d/1xwsZKYMKHceU2ZfHV1qPH_adv60rqa0gZsGVue0ou7g/edit?hl=cs&pli=1#



Snažili jsme se upozornit i pozitivním způsobem, nikoliv jen kritikou. Vyhlásili jsme proto ocenění Purpurové srdce, pro lékaře a další profese, které se zasloužily o podporu problematiky. Zde:
https://docs.google.com/document/d/1HESHq5Y4nSd0z1zVYCy1v1XeXD9zxz4EIkmFNnRajXw/edit?hl=cs#



Podporujeme reformu zdravotnictví jako nutný krok a pevně věříme, že se podaří reformu realizovat. Apelujeme však na zodpovědné instituce - snažte se hledat řešení a jednejte s lékaři. Bez urážek a zbytečných útoků, prosím.



Na závěr vzkaz maminky předčasně narozených dvojčat ...



„Zdravotníkům vděčíme za životy našich dětí. Za několik měsíců společného života s nimi jsme mohli nahlédnout do denní reality na odděleních, do pracovních podmínek, i do srdcí těchto lidí. Jsme přesvědčeni, že jejich snahou z valné většiny není osobní profit, ale celkové zlepšení stavu zdravotnictví. Vyčerpaní, finančně a morálně neohodnocení lidé, pracující na přeplněných odděleních nejsou pro budoucí rodiče zárukou dobré péče a záchrany života dětí.“

 Vaše Nedoklubko os- redakční rada

Žádné komentáře:

Okomentovat