sobota 23. dubna 2011

Pomožte kulíškům....napište pro ně pohádku

Pohádky pro kulíšky




Podpůrný projekt pro rodiče předčasně narozených dětí.



POPIS PROJEKTU: Napište pohádku pro rodiče, kteří mají svoje miminko- maličkého kulíška v inkubátoru. My ji vytiskneme, přidáme k ní obrázky a rodiče ji budou moci přečíst svému miminku v inkubátoru.

Jaký to má význam?

Pro miminko: hlas maminky a táty zná miminko z dělohy, uklidňuje jej a vysílá mu signál, že jsou nablízku nejdůležitější lidé jeho života. Někteří rodiče se mohou stydět vyprávět svému miminku v prostředí JIP nějaké osobní věci, pohádka jim pomůže se zbavit ostychu. Mají miminko, a i když je maličké, k miminku pohádky patří.

Pro rodiče: každý z nás si z dětství spojujeme pohádku s bezpečím, domovem, jistotou. Stále znovu se umíme dívat na stejnou pohádku, protože nás opakování uklidňuje. Dopřejme tuto radost i rodičům u inkubátoru, znejistělým předčasným příchodem svého miminka na svět.

Pohádky se mohou stát podpůrným psychoterapeutickým prostředkem. Protože je maminka oddělená od miminka, musí se vztahu ke svému děťátku učit náhradním způsobem. Čtení pohádek ji s tím může pomoci, a může se z toho v po příchodu miminka domů stát dobrý tzv. Hladivý rituál:



„Pravidelné čtení pohádek v obvyklou dobu může vést až ke vzniku Hladivého rituálu. Hladivý rituál je jakákoliv vlídná činnost, která se pravidelně opakuje a má tak blahodárný vliv na vyživování našich vztahů. Nenápadně ale silně přispívá k utváření vlídné atmosféry v rodině. Právě společné čtení pohádky večer před spaním může být jedním ze zdrojů pocitu bezpečí a lásky malého dítě, k jeho pocitu „tady patřím a je mi tu dobře“

PhDr.Marek Herman, Najděte si svého Marťana, Hanex 2008





Napište tedy pohádku:

Rozsah textu: A4 max, velikost písma 10.

Na jakékoliv téma. Pokud možno s dobrým koncem :-)



Zasílejte prosím v průběhu roku na adresu: info@nedoklubko.cz, dotazy 608 560 570

Více informací k problematice nedonošených dětí na www.nedoklubko.cz







VÍTE, ŽE:


/ citace z knihy "Najděte si svého Marťana" od PhDr. Marka Hermana/

Nejdůležitějším obdobím v životě člověka je věk do šesti let- až 85 % osobnosti se utváří právě v tomto věku a jeho klíčovými pojmy jsou důvěra, pocit bezpečí a lásky, emoce, citlivost, fantazie, hladivé rituály, učení vzorců.

Jednou z klíčových věcí, které rozhodují o zdravém vývoji dítěte je tzv. bezpečná vazba mezi mámou a dítětem – jde o zdravou podobu vztahu, která umožňuje dítěti získat základní pocit bezpečí a důvěry k mámě, k sobě samotnému, k lidem okolo sebe a také k okolnímu světu.

Příběh je jedna z věcí, která mimořádně dobře oslovuje tzv. pravou hemisféru, kde sídlí centra našich pocitů, intuice, přesvědčení, vztahů, vůle.



Pohádky oslovují děti zejména prostřednictvím symbolů, skrytých významů a důležitých poselství.



Jedno z nejdůležitějších poselství pohádky je: to, čím se trápíš, a to, co řešíš, je normální a podobně to mají ostatní. Neboj se, vydrž a zvládneš to.

Žádné komentáře:

Okomentovat