pátek 7. května 2010

Setkání skupin rodičů nedonošených dětí z různých zemí Evropy

Před čtyřmi roky založily dvě německé mámy  nedonošených miminek (Silke Mader a Martina Fruehwald) organizaci EFCNI ( Evropský fond pro péči o novorozené děti). Jejich největší snahou a snem je, aby se pod hlavičkou tohoto fondu spojily všechny evropské organizace sdružující rodiče nedonošených dětí a společně tak bojovaly za svá práva a za lepší péči o předčasně narozená miminka.

Abychom mohli požadovat lepší péči, musíme znát dobře fakta a všechna čísla předčasné porody provázející. Proto po celý loňský rok sbírala tato data ve svých zemích zapojená sdružení (za Českou republiku to bylo Nedoklubko) a letos na jaře tak vznikla z evropských "čísel" Srovnávací studie, která se stala startovním dokumentem pro představení problematiky nedonošených dětí.

Letošní schůzka EFCNI byla svolána do Bruselu, kde byla dojednána dvouhodinová prezentace na půdě parlamentu a osvětlení problematiky nedonošenosti představitelům parlamentu a médií, podložená studií.
Patronem a "naším" člověkem v parlamentu se stala  poslankyně paní Dr. Angelika Niebler, která celé dopoledne zahájila a ujistila nás o své maximální podpoře....

Protože Portugalsko (dále Švédsko a UK) bylo pro své úspěchy v oblasti neonatalní péče za poslední roky vyzdviženo jako jedna z nejlepších zemí v Evropě, svou koncepci neonatální péče krátce představila paní  Dr.M.H.Guimaraes z Portugalska (Předsedkyně Evropské neonatologické společnosti). Princip konceptu je založen na velmi podobném modelu sítě českých perinatologických center a centralizaci maminek s rizikovým těhotenstvím v těchto nemocnicích.
Poté dostal slovo prof.dr.B.Westrup ze Švédska (Karolinska institut), který nás všechny šokoval prezentací péče o předčasně narozené! Pro téměř všechny rodiče, kteří si prošli předčasným porodem, to bylo velmi emotivní vystoupení. Všichni jsem si říkali: "jak by to bylo pro mě a pro mé dítě úplně jiné, kdybysme mohli být po celou dobu spolu s celou rodinou a dotýkat se jeden druhého, pokládat si miminko na tělo, v každou volnou chvilku, tak jak to mají ve Švédsku!". Bohužel, u nás je sociální a zdravotní systém na jiné úrovni, než jakým se můžou chlubit ve Švédsku....
Ale i když to vypadá jako nesplnitelný sen, musíme věřit a bojovat i za to, aby jednou rodiče mohli trávit se svým miminkem více času a přitom nešidit zbytek rodiny! Nejenom, že to je to, po čem všichni rodiče touží a každé odloučení je pro ně bolestné, ale díky stálým dotykům mezi miminkem a rodiči se navíc sníží počet strávených dnů v nemocnici (např.u miminek narozených ve 24.tt ,dle Švédské studie,v průměru o deset! ).
Na druhou stranu jsou stále země (ale i některé nemocnice u nás!), kde není "klokánkování" běžné, za miminkem se dochází jen v určitou vymezenou dobu a to jen na "nakouknutí".
obrázek použit z : blog.cornerstorkbabygifts.com
Další dva hosté, Dr. Mario Merialdi ( člen WHO ) a Dr. Chris Howson (člen March of Dimes), shodně hovořili o celosvětově narůstajícím počtu předčasně narozených dětí a o zvyšující se potřebě spolupráce mezi zeměmi a o podpoře jejich mateřských organizací našemu společnému projektu.
Když se zapojí více lidí, více zemí, bude náš hlas silnější a zmůžeme více. Dokážeme jednou zajistit miminkům a rodičům lepší péči.
Proto Nedoklubko, jako váš zástupce, se k "evropským rodičům" přidalo. Zároveň ale víme, že stejně důležité a na první pohled možná i důležitější, je podpora nových maminek a rodičů pomocí dárečků, brožurek, poradce na telefonu či příběhů, kterou novým rodičům můžeme dávat jen skrze a díky vám všem!
Děkujeme! Nedoklubko os

2 komentáře:

  1. Tak s tím Švédskem souhlasím. Před nějakými 16ti lety tam sestřenice porodila dceru s těžkou srdeční vadou a dokud nebyla schopná operace a následně pak propuštění domů, byli všichni ubytovaní v nemocnici s ní. Proto také příbuzní absolutně nedokázali pochopit naše zdravotnictví, když jsem po pár dnech musela z nemocnice odejít a za synem na novorozeneckou JIPku jen dojíždět podle možností.

    OdpovědětVymazat
  2. Lindo, úplně mám husinu, když čtu tvůj komentář!Když jsme koukali na tu prezentaci a ty rozesmátý rodiče objímající miminko spolu s dalšími sourozenci, tak myslím, že nebudu příliš daleko od pravdy, když řeknu, že jsme si zaslzely anebo alespoň byli dojatí, téměř všichni (90% všech zástupců ostatních sdružení byli zároveň rodiče předčasně narozených miminek.
    Věřím, že potom pro tvé příbuzné model ze zbytku Evropy-miminko v nemocnici, maminka doma je neuvěřitelný!ale u nás už jsou nemocnice, kde je běžné, že maminka je celou dobu s mimčem.Kéž by to tak bylo už ve všech!!!

    OdpovědětVymazat