sobota 15. května 2010

Rodiče nedonošených dětí potřebují podporu

K projektu Mámy pro mámy se připojilo i novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci
Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) se připojilo k projektu Mámy pro mámy.
Ten má pomoci rodičům předčasně narozených dětí překonat těžké období, během něhož je nutné o novorozence pečovat v inkubátoru na specializované jednotce intenzivní péče.
Celorepublikový projekt patří mezi aktivity občanského sdružení Nedoklubko. Zapojují se do něj maminky s podobnou zkušeností, ale také další dobrovolníci, kteří chtějí drobným vlastnoručně vyrobeným dárkem potěšit a podpořit ženy po předčasném porodu.
„V našem perinatologickém centru, kam jsou soustředěny rizikové porody z celého kraje, se ročně narodí kolem sedmdesáti dětí s hmotností pod 1500 gramů. Pod dva a půl kilogramu je jich ještě mnohem více. Počet nezralých novorozenců v posledních letech celorepublikově narůstá,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení FNOL Lumír Kantor.
Psychická podpora pro rodiny těchto dětí je podle něj velmi důležitou součástí péče. „Snažíme se rodičům nedonošených novorozenců pomáhat a jsme rádi, že podpora nepřichází jen od zdravotníků, ale také zvenčí. Je určitě důležité, aby si maminky předčasně narozených dětí uvědomily, že nejsou samy a že i nezralý novorozenec má velkou šanci vyrůst ve zdravého jedince,“ dodal Kantor.
Myšlenkou projektu Mámy pro mámy je podpořit psychicky malým dárkem a vzkazem maminky, které jsou krátce po předčasném porodu. „Tento zvrat v těhotenství bývá často nečekaný, náhlý a velice bolestný. Miminko váží mnohdy jen několik set gramů a bojuje v inkubátoru o život. Maminka velice obtížně snáší odloučení od děťátka, bezmocnost a osamocenost. Proto jsme se rozhodli dát těmto maminkám najevo, že o nich víme, myslíme na ně a není nám jejich osud lhostejný,“ uvedla koordinátora projektu pro Olomoucký kraj Zuzana Staroštíková.
Připojit se podle jejích slov může kdokoliv, kdo by chtěl pomáhat dobré věci. „Největší chuť se přidat mají zpravidla maminky, které si prošly podobnou zkušeností, ale přidávají se i další dobrovolníci. Pomoci mohou tak, že vyrobí malé dárky, které pak předáme maminkám v nemocnicích. Mohou také tvorbu dárků pro maminky doporučit ve svém okolí organizacím, jako jsou například mateřská centra, mateřské školky či pečovatelské domy. Mohou přispět finančně na nákup materiálu k výrobě dárků nebo materiál darovat,“ konstatovala Staroštíková.
V Olomouckém kraji se prozatím do projektu zapojila některá mateřská centra (MC) a Klub dvojčat a vícerčat Olomouc. Zázemí pro projekt poskytuje MC Heřmánek v Olomouci-Holici. „Dárky z mateřských center i od maminek putují nakonec k nám. Odtud je jednou za čas doručíme na perinatologické oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci,“ uvedla manažerka MC Heřmánek Petra Tenglerová.
Počet nezralých novorozenců celorepublikově narůstá Lumír Kantor, primář
zdroj : Právo - Severní Morava

Žádné komentáře:

Okomentovat