čtvrtek 3. prosince 2009

3.evropské setkání rodičovských podpůrných skupin


1.prosince 2009 v Bruselu.
Protože nedonošené děti se nerodí jenom u nás v Čechách, ale v celé Evropě, vznikla pod záštitou evropského nadačního fondu EFCNI skupina zástupců rodičovských organizací ze 17 evropských zemí. V této organizaci je zastoupené i Nedoklubko, jako první rodičovská organizace podporující rodiče nedonošených dětí v České republice. Na programu 3.setkání bylo několik bodů:
1.Zhodnocení historicky první oslavy dne nedonošených dětí v Evropě a jednotlivých zemích.
2.Co se podařilo dosáhnout, a co se plánuje v dalším roce v každé jednotlivé organizaci
3.Vyhodnocení a předběžné výsledky srovnávací analýzy /benchmarking/ v péči o nedonošené dětí v 13 evropských zamích /včetně ČR/.
4. A nejdůležitějším bodem celého setkání byla tentokrát schůzka odborníků, rodičovských organizací a poslanců Evropského parlamentu přímo na půdě parlamentu 2.prosince. Zde byly prezentovány výsledky analýzy, která ukázala na nedostatky v péči a v zákonech, a naopak také na dobré věci které se již pro nedonošené děti v některých zemích dějí. Dlouhodobým dopadem by mělo být zařazení problematiky nedonošenosti do priorit EU v dalších letech, Za Českou republiky byl přítomen poslanec MUDr.Milan Cabrnoch, kterému tímto děkujeme, že se za naše rodiče a děti postavil.
Tyto aktivity zdánlivě vypadají jako nepodstatné pro rodiče kterým se právě narodil malý nedočkavec. Mohou ale přinést mnoho dobrého pro rodiče budoucích malých drobků, ale také pro větší, odrostlejší nedonošené děti. Například ve Francii se soustředěným úsilím rodičů, odborníků a regionálních politiků podařilo dosáhnout prodloužení placené rodičovské dovolené pro rodiče nedonošených dětí.
V různé míře ve všech zemích je potřeba zlepšovat péči o nedonošené děti ve všech fázích jejich života- po narození během pobytu na NJIP, po propuštění do domácí péče, během docházky do MŠ i během školní docházky. Kdo z Vás má doma nedonošené dítě, ví dobře o čem je řeč, když se mluví o školce nebo škole, rehabilitačních pomůckách, stimulačních hračkách atd....
Víte že v Evropě se každý rok narodí 400 000 dětí předčasně? Žádná jiná dětská pacientská skupina není takto velká.
Na slavností večeři na půdě Bavorského velvyslanectví byla také představena píseň "Sing me another song" kterou složil otec nedonošeného chlapečka švédský zpěvák Robert Wells přímo pro rodiče nedonošených dětí.
Pro další informace sledujte prosím náš web.

Žádné komentáře:

Okomentovat